Genialny deser robię bez żelatyny. Ścina się szybko i smakuje obłędnie
Robienie deserów z żelatyną w upalne dni może być udręką, bo często na zestalenie się galaretki trzeba czekać nawet sześć godzin. Z pomocą przychodzi agar, czyli roślinny zamiennik żelatyny. Wystarczy go schłodzić deser z agarem i już jest gotowy do jedzenia. Nasza propozycja na lato to deser bez żelatyny z owoców leśnych.
Jak zrobić deser bez żelatyny?
Ten deser to delikatny mus z owoców leśnych i mleka kokosowego. Bardzo polecamy tę stuprocentowo roślinną wersję, ale jeśli nie przepadasz za mlekiem kokosowym, możesz zastąpić je śmietanką 36 proc. Ten deser bez żelatyny to tylko cztery składniki. Jakie owoce wybrać do jego zrobienia? To już zależy od ciebie, ja zwykle robię miks trzech różnych rodzajów owoców, np. malin, jagód leśnych i czarnych porzeczek, albo borówek, jeżyn i malin. Wszystko zależy od tego, co akurat masz pod ręką.
Warto pamiętać, że sam agar zastyga natychmiast po schłodzeniu. Jeśli zależy ci, aby deser był gotowy dosłownie w kilkanaście minut, możesz przemrozić wcześniej lekko owoce, schłodź też naczynia, do których chcesz przelać owocową masę. Deser można podać niczym tradycyjną panna cottę, czyli zrobić go w foremce i potem wyłożyć na talerz (patrz na zdjęcie). Gotowy mus można ozdobić świeżymi owocami i listkami mięty lub melisy.
Przepis: Deser z owoców leśnych
Szybki deser bez żelatyny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 600 g owoców leśnych
- 400 g mleka kokosowego
- 3 łyżki agaru
- 3 łyżki syropu z agawy
opcjonalnie:
- świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie deseruMrożone owoce zmiksuj blenderem na gładko. Mleko kokosowe zagotuj z syropem i dodaj agar. Mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij mleko z gazu i połącz z owocami (możesz blenderem). Przełóż do pucharków lub foremek. Wstaw do lodówki aż stężeje.
Mus z owoców leśnych – pomysł na szybkie ciasto
Mus z owoców leśnych z naszego przepisu możesz wykorzystać do zrobienia innych deserów bez żelatyny. Taki musem możesz np. wypełnić wnętrze kruchej tarty lub tartaletek. Nadaje się także do wylania na spód zrobiony z pokruszonych herbatników. Można też go użyć jako jedną z warstw do szybkiego sernika na zimno (warstwę serową zrób np. z serka mascarpone ze śmietanką i agarem).